គុណសម្បត្តិនិងគុណវិបត្តិកាហ្វេ
កាហ្វេគឺជាភេសជ្ជៈមួយដែលយើងទាំងអស់គ្នាចូលចិត្តមានមែនទេ? កាហ្វេមួយពែងដើម្បីចាប់ផ្តើមក្នុងមួយថ្ងៃពែងកាហ្វេគ្រប់ពេលវេលាផ្តល់ឱ្យយើងនូវភាពស្រស់ថ្លា។ ខ្ញុំមិនអាចស្រមៃថាខ្លួនខ្ញុំមិនព្រមទទួលទានកាហ្វេប្រសិនបើនរណាម្នាក់បានផ្តល់វាឱ្យខ្ញុំ។ ក្លិនក្រអូបនៃកាហ្វេរសជាតិរបស់វាធ្វើឱ្យមនុស្សស្រឡាញ់វាខ្លាំងណាស់! កាហ្វេមួយពែងមានច្រើនដើម្បីផ្តល់ជូនយើង។ កាហ្វេមួយពែងអាចមានផលប្រយោជន៍ដល់សុខភាពផ្សេងៗអាស្រ័យទៅលើថាតើស្រាញ៉ាំរបស់អ្នកខ្លាំងប៉ុណ្ណា។ ការសិក្សាមួយបាននិយាយថា 83% នៃមនុស្សពេញវ័យនៅសហរដ្ឋអាមេរិកតែម្នាក់ឯងមិនអាចស្រមៃថាមិនផឹកពែងពេញចិត្តរបស់ពួកគេ។ ក្រៅពីនេះភេសជ្ជៈប៉ូវកខ្វក់ភេសជ្ជៈនិងភេសជ្ជៈមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនក៏ចូលទៅក្នុងខ្លួនអ្នកដែរហើយអ្នកមិនត្រូវភ្ញាក់ផ្អើលទេដែលដឹងថា 90% នៃពួកយើងទទួលជាតិកាហ្វេអ៊ីនក្នុងខ្លួនមួយចំនួនឬទម្រង់ផ្សេងទៀតជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ តើនេះគឺជារឿងអាក្រក់ឬ? ទេ! ចូរយើងមើលគុណសម្បត្តិនិងគុណវិបត្តិនៃកាហ្វេ!
ការសិក្សាបានបង្ហាញថាកាហ្វេជាពិសេសមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន។ វាជួយក្នុងការការពារជំងឺជាច្រើន, ជួយក្នុងការបង្កើនការចងចាំរបស់អ្នកនិងរឿងជាច្រើនទៀត។ នេះដោយសារតែគ្រាប់កាហ្វេទាំងនោះគឺជាគ្រាប់ពូជ និងដូចជាគ្រាប់ផ្សេងទៀតទាំងអស់សូម្បីតែគ្រាប់កាហ្វេត្រូវបានបំពេញដោយសមាសធាតុការពារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយកាហ្វេក៏មានចំណែកចែករំលែករបស់ខ្លួនផងដែរ។ ខ្ញុំចង់និយាយថាអ្វីៗទាំងអស់មានគុណវិបត្តិមែនទេ? ការសិក្សាបានបង្ហាញថាវាអាចជាបញ្ហាសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម, សម្ពាធឈាមខ្ពស់និងជំងឺពុកឆ្អឹង។ កាហ្វេអ៊ីនមានទំនាក់ទំនងតិចតួចជាមួយនឹងថ្នាំធម្មតាមួយចំនួននិងអាចធ្វើឱ្យមានបញ្ហាក្រហាយទ្រូងការថប់បារម្ភនិងការគេងមិនលក់។ ដូច្នេះខ្ញុំនឹងប្រាប់អ្នកពីគុណសម្បត្តិនិងគុណវិបត្តិនៃកាហ្វេ។
១-ដំណឹងល្អជាមុនសិនខ្ញុំចង់និយាយពីអត្ថប្រយោជន៍!២
-ការការពារប្រឆាំងនឹងបញ្ហាសុខភាពជាច្រើន
៣-ជម្ងឺផាកឃីនសុន
ការសិក្សាតិចតួចបានបង្ហាញថាអ្នកដែលទទួលទានកាហ្វេមិនមានជាតិ decaf មាន 4 ទៅ 8 ដងមិនងាយនឹងមានជម្ងឺផាកឃីនសុនដូចទៅនឹងវិទ្យាស្ថានជាតិនៃជំងឺសរសៃប្រសាទ។ នេះហាក់ដូចជាមិនសូវកើតឡើងចំពោះមនុស្សដែលផឹកកាហ្វេដោយសារតែជាតិកាហ្វេអ៊ីនមានវត្តមានជាងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀតនៅក្នុងកាហ្វេនោះទេ។
១- ជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរនិងជំងឺវង្វេង
កាហ្វេក៏មានសក្តានុពលក្នុងការបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺវង្វេងនិងជំងឺភ្លេចភ្លាំងផងដែរ។ ប្រសិនបើមនុស្សដែលមានអាយុចន្លោះពី 40 ទៅ 50 ឆ្នាំមានទម្លាប់ទទួលទានកាហ្វេពី 3 ទៅ 5 ពែងជារៀងរាល់ថ្ងៃមិនមែន decaf ទេអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺវង្វេងនិងជំងឺ Alzheimer បានជិត 70% ។ នេះត្រូវបានរកឃើញដោយការសិក្សាឆ្នាំ 2009 នៅរដ្ឋផ្លរីដា។ ការស្រាវជ្រាវដទៃទៀតក៏បានបង្ហាញផងដែរថាការទទួលទានជាតិកាហ្វេអ៊ីនញឹកញាប់អាចជួយកាត់បន្ថយអត្រានៃការថយចុះការយល់ដឹងចំពោះមនុស្សពេញវ័យដែលមានវ័យចំណាស់។
២- កាហ្វេកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃការធ្វើអត្តឃាត
មើលទៅហាក់ដូចជាសោកស្តាយមែនទេ? ប៉ុន្តែអ្នកត្រូវតែជឿវា! សាលាសុខភាពសាធារណៈនៅសាកលវិទ្យាល័យ Harvard បានធ្វើការសិក្សាមួយនៅឆ្នាំ 2013 ហើយការសន្និដ្ឋាននេះគឺគួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលដែលអ្នកបានរកឃើញថាអ្នកដែលទទួលទានកាហ្វេពី 2 ទៅ 3 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃការធ្វើអត្តឃាតរបស់ពួកគេជិត 45% នៅពេលឥទ្ធិពលកាហ្វេអ៊ីនជួយជំរុញអារម្មណ៍។ របស់ប្រជាជន។ ឥឡូវនេះវាល្អណាស់!
៣-កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមាត់មនុស្សពេញវ័យដែលមានវ័យចំណាស់ដែលទទួលទានកាហ្វេជិត 4កំប៉ុងជាប្រចាំជារៀងរាល់ថ្ងៃគឺមាន 50% ដែលមិនសូវស្លាប់ដោយសារជំងឺមហារីកមាត់ឬជំងឺមហារីកបំពង់ក។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ, decaf មានឥទ្ធិពលទន់ខ្សោយគួរឱ្យកត់សម្គាល់ហើយតែមិនផ្តល់ការការពារនោះទេ។
៤ -កាហ្វេអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលក្នុងចំណោមស្ត្រីវ័យចំណាស់ ការស្រាវជ្រាវរបស់ស៊ុយអ៊ែតក្នុងឆ្នាំ 2011 បានបង្ហាញថាស្ត្រីវ័យចំណាស់ដែលទទួលទានកាហ្វេអ៊ីនច្រើនជាងមួយពែងជារៀងរាល់ថ្ងៃមានការថយចុះហានិភ័យនៃការស្លាប់ដោយសារជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល 25% ។ ការសិក្សារបស់ស៊ុយអ៊ែតនៅឆ្នាំ 2008 ក៏បានបង្ហាញពីលទ្ធផលស្រដៀងគ្នានៃបុរសវ័យចំណាស់ផងដែរ។
៥-កាហ្វេបង្កើនអារម្មណ៍របស់អ្នកកាហ្វេត្រូវបានគេស្គាល់ថាប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលមានវត្តមាននៅក្នុងកាហ្វេនឹងជួយជំរុញដល់ប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទកណ្តាលរបស់ CNS និងបង្កើនការផលិតប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទដូចជា ad dopamine, noradrenaline និង serotonin ដែលអាចបង្កើនអារម្មណ៍របស់អ្នក។
៦-កាហ្វេរលាកខ្លាញ់កាហ្វេអ៊ីនដែលមានវត្តមាននៅក្នុងកាហ្វេជួយឱ្យកោសិកាខ្លាញ់ដែលមានវត្តមាននៅក្នុងរាងកាយបំបែកខ្លួនវាដែលក្រោយមកត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាប្រេងសម្រាប់មុខងារណាមួយរបស់រាងកាយ។តើអ្នកដឹងពីរបៀបដុតខ្លាញ់ក្បាលពោះយ៉ាងងាយស្រួលទេ?
៧- កាហ្វេជួយបង្កើនការផ្តោតអារម្មណ៍របស់អ្នកប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំកាហ្វេប្រហែល ៣ ពែងក្នុងមួយថ្ងៃដែលជាជាតិកាហ្វេអ៊ីនការប្រើប្រាស់កម្រិតមធ្យមវាអាចជួយអ្នកបង្កើនការផ្តោតអារម្មណ៍និងកម្រិតនៃការគិតរបស់អ្នក។អត្ថប្រយោជន៍នៃកាហ្វេដែលមិនទាក់ទងនឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីនកាហ្វេកាហ្វេកាហ្វេអាចនៅតែត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាភេសជ្ជៈដែលមានសុខភាពល្អដោយការស្រាវជ្រាវដែលណែនាំថាវាអាចការពាររាងកាយរបស់មនុស្សប្រឆាំងនឹងជំងឺជាច្រើននិងជួយមនុស្សឱ្យរស់នៅបានយូរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយការស្រាវជ្រាវនៅតែមិនអាចរកឃើញនូវសមាសធាតុនៃកាហ្វេដែលនាំឱ្យមានគុណសម្បត្តិទាំងនេះឧទាហរណ៍អ្នកផឹកកាហ្វេមានទំនាក់ទំនងសង្គមនិងសកម្មជាង។ នេះអាចជាផ្នែកមួយនៃសមាសធាតុកាហ្វេរាប់ពាន់ដែលធ្វើការលើវា។ យើងមិនទាន់ដឹងនៅឡើយទេ!
៨-អត្ថប្រយោជន៍នៃកាហ្វេដែលមិនទាក់ទងនឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីន។កាហ្វេកាហ្វេកាហ្វេអាចនៅតែត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាភេសជ្ជៈដែលមានសុខភាពល្អដោយការស្រាវជ្រាវដែលណែនាំថាវាអាចការពាររាងកាយរបស់មនុស្សប្រឆាំងនឹងជំងឺជាច្រើននិងជួយមនុស្សឱ្យរស់នៅបានយូរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយការស្រាវជ្រាវនៅតែមិនអាចរកឃើញនូវសមាសធាតុនៃកាហ្វេដែលនាំឱ្យមានគុណសម្បត្តិទាំងនេះឧទាហរណ៍អ្នកផឹកកាហ្វេមានទំនាក់ទំនងសង្គមនិងសកម្មជាង។ នេះអាចជាផ្នែកមួយនៃសមាសធាតុកាហ្វេរាប់ពាន់ដែលធ្វើការលើវា។ យើងមិនទាន់ដឹងនៅឡើយទេ!
៩.ជីវិតយូរគម្រោងរួមគ្នាមួយដោយ AARP និងវិទ្យាស្ថានជាតិជំងឺមហារីកសហរដ្ឋអាមេរិកបានធ្វើការស្រាវជ្រាវដ៏ធំមួយលើបុរសនិងស្ត្រីចំនួនបួនរយនាក់ដែលមានអាយុពី 50 ទៅ 70 ឆ្នាំអស់រយៈពេលជាងដប់ឆ្នាំហើយបានរកឃើញថាអ្នកដែលធ្លាប់ញ៉ាំកាហ្វេជាទៀងទាត់ឬ decaf បានបន្ថយហានិភ័យនៃសុខភាពទូទៅបើធៀបទៅនឹងអ្នកមិនផឹក។ ជាពិសេសអ្នកផឹកកាហ្វេហាក់ដូចជាមិនសូវស្លាប់ដោយសារជំងឺផ្លូវដង្ហើមជំងឺបេះដូងការឈឺចាប់ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលជំងឺទឹកនោមផ្អែមនិងការឆ្លងមេរោគ។១០-ការពារពីជំងឺមហារីកផ្សេងៗទិដ្ឋភាពទូទៅនៃការស្រាវជ្រាវដ៏សំខាន់ដែលបានធ្វើឡើងកាលពីឆ្នាំ 2010 ។
១០ -លើការទទួលទានកាហ្វេនិងមហារីកដែលត្រូវបានធ្វើឡើងដោយសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វ័រញ៉ាបានរកឃើញថាមានទំនាក់ទំនងការពារដ៏ខ្លាំងក្លារវាងកាហ្វេនិងមហារីកស្បូនឬមហារីកស្បូន។ កាហ្វេក៏ផ្តល់នូវការការពារមួយចំនួនប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំផងដែរ។ ការសិក្សាថ្មីៗក៏បានអះអាងផងដែរថាការទទួលទានកាហ្វេអាចការពារយើងពីមហារីកថ្លើមឬជំងឺមហារីកប្រូស្តាត។
១១-កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២
២-ការស្រាវជ្រាវដែលត្រូវបានធ្វើឡើងទូទាំងពិភពលោកបានបង្ហាញឱ្យឃើញថាកម្រិតខ្ពស់នៃការទទួលទានកាហ្វេដែលមានសារជាតិ decaf ឬកាហ្វេអ៊ីនបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។ នេះជាការពិតទោះបីជាការប្រើកាហ្វេអាចបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងតិចបំផុតក្នុងរយៈពេលខ្លី។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយប្រសិនបើអ្នកប្តូរទៅ decaf វានឹងមានឥទ្ធិពលតិចលើកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
១៣-កាហ្វេអាចជួយអ្នកក្នុងការសម្រកទម្ងន់កាហ្វេមានប៉ូតាស្យូមនិងម៉ាញ៉េស្យូមនៅក្នុងវាដែលអាចជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកប្រើអាំងស៊ុយលីនដោយហេតុនេះអាចគ្រប់គ្រងកម្រិតស្ករនៅក្នុងឈាមរបស់អ្នក។ ការនេះនឹងបង្វែរតម្រូវការរបស់អ្នកសម្រាប់អាហារសម្រន់និងដំបែស្ករ។ តើវាមិនជួយអ្នកបញ្ចុះទម្ងន់ទេ?!
១៤-កាហ្វេការពាររាងកាយរបស់អ្នកមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនដែលមាននៅក្នុងកាហ្វេដែលអាចការពាររាងកាយរបស់អ្នក។ ពួកគេដើរតួដូចជាអ្នកចម្បាំងតូចៗក្នុងការការពារក៏ដូចជាប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលអាចមាននៅក្នុងខ្លួនរបស់អ្នក។ជាតិកាហ្វេអ៊ីនគឺជាទម្រង់មួយនៃថ្នាំ។ ប្រសិនបើការទទួលទានកម្រិតមធ្យមជាទូទៅមានសុវត្ថិភាពនោះជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចញៀនបានហើយអតិថិជនអាចពឹងផ្អែកលើជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលនឹងធ្វើឱ្យពួកគេពិបាកក្នុងការកាត់បន្ថយបរិមាណនៃការញ៉ាំ។ ការពឹងផ្អែកលើជាតិកាហ្វេអ៊ីនក៏ត្រូវបានទទួលស្គាល់ថាជាជំងឺផ្លូវចិត្តផងដែរ។ ប្រសិនបើអ្នកញៀនមានលទ្ធភាពឈប់ជក់បារីគាត់នឹងមានអារម្មណ៍ឈឺក្បាលឈឺក្បាលអស់កំលាំងនិងខួរក្បាលប្រហែលពីរថ្ងៃមុនពេលរាងកាយត្រូវបានកែតម្រូវទៅនឹងការផ្លាស់ប្តូរ។
គុណវិបត្តិនៃកាហ្វេកា
១,ការថប់បារម្ភនិងការគេងមិនគ្រប់គ្រាន់ការប្រើប្រាស់កាហ្វេយ៉ាងខ្លាំងអាចបណ្តាលឱ្យមានការរំខានដល់ទម្លាប់នៃការគេងក៏ដូចជាការថប់បារម្ភដែលនឹងនាំទៅដល់វដ្តនៃការគេងមិនគ្រប់គ្រាន់។ ការពឹងផ្អែកច្រើនពេកទៅលើជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបណ្តាលឱ្យគេងមិនលក់កាន់តែច្រើន។
២-អាចមានទំនាក់ទំនងល្អជាមួយថ្នាំជាតិកាហ្វេអ៊ីនមាននិន្នាការធ្វើអន្តរកម្មយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរជាមួយនឹងថ្នាំពេទ្យដូចជាថ្នាំព្យាបាលផ្លូវចិត្តថ្នាំពពួកអរម៉ូនទីរ៉ូអ៊ីតនិងថ្នាំសម្រាប់ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តនិងថ្នាំឈប់ក្រហាយទ្រូងទៀតផង។
៣- អាចបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាមដែលនឹងធ្វើឱ្យអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ 2 គ្រប់គ្រងកម្រិតអាំងស៊ុយលីន។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវផ្សេងៗ, កាហ្វេក៏អាចបង្កើនសម្ពាធឈាមបានដែរ។ ប្រសិនបើអ្នកប្រឈមមុខនឹងការលំបាកក្នុងការគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែមឬសម្ពាធឈាមសូមពិចារណាផ្លាស់ប្តូរទៅរកសារធាតុ decaf ។
៤-អាចបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ឆ្អឹងឆ្អឹងខ្នងជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ឆ្អឹងឆ្អឹងខ្នងចំពោះស្ត្រីដែលស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលអស់រដូវប្រសិនបើពួកគេផឹកលើសពី 3 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃប៉ុន្តែមិនមានជាតិកាល់ស្យូមគ្រប់គ្រាន់ក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេនោះទេ។ ហេតុដូច្នេះអ្នកត្រូវប្រាកដថាអ្នករក្សាជាតិកាល់ស្យូមអោយបានខ្ពស់ក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នករហូតដល់ 800 មីលីក្រាម។
៥-អាចស្រក់ឡើងក្រពះរបស់អ្នកកាហ្វេក៏អាចបណ្តាលអោយមានបញ្ហានៅក្នុងក្រពះរបស់អ្នកផងដែរ។ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងទទួលរងនូវការក្រហាយទ្រូងឬការចាល់អាស៊ីតរួចមកកាហ្វេឬតែមិនមែនជាអ្វីដែលអ្នកគួរតែផឹកទេ។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនមានជាតិអាស៊ីនខ្លាំងហើយអាចបណ្តាលអោយរលាកក្រពះពោះវៀនរបស់អ្នក។ ការទៅជាមួយ decaf នឹងមិនជួយផងដែរ។ ការសិក្សាតិចតួចបាននិយាយថា decaf ជួយបង្កើនកំរិតអាស៊ីតក្រពះច្រើនជាងអ្វីដែលកាហ្វេអ៊ីនអាចប្តូរទៅទទួលទានឬការញ៉ាំក៏មិនអាចជួយបាន។ ការការពារការទទួលទានកាហ្វេអាចជាដំណោះស្រាយតែមួយគត់។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនមិនមានភាពស្រណុកស្រួលចំពោះការច្រាលអាស៊ីតទេ។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនគឺជាមូលហេតុចំបងដែលជួយសម្រាកសាច់ដុំរបស់សាច់ដុំដែលជាធម្មតារក្សាអាស៊ីដនៅក្នុងក្រពះពោះលើបំពង់អាហាររបស់អ្នក។ កាហ្វេ Decaf អាចមានប្រសិទ្ធិភាពចាល់ចាល់តិចជាងមុន។
៦-ហ្វេមិនល្អអាចជាជាតិពុលប្រើកាហ្វេដែលមានគុណភាពមិនល្អវាអាចមានភាពមិនធម្មតាជាច្រើនដែលអាចបណ្តាលឱ្យឈឺក្បាលឈឺឬបង្កឱ្យមានអារម្មណ៍មិនល្អនៅក្នុងខ្លួនអ្នក។ នេះអាចកើតឡើងប្រសិនបើកាហ្វេត្រូវបានធ្វើពីសណ្តែកដែលត្រូវបានបំផ្លាញឬបែក។ សូម្បីតែកាហ្វេតែមួយអាចបែកពពុះពុលរបស់អ្នក។
៧-មានបញ្ហាចំពោះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះកុំផឹកកាហ្វេមួយពែងនៅពេលអ្នកមានផ្ទៃពោះ។ ការសិក្សាអំពីផលប៉ះពាល់នៃកាហ្វេនៅលើទារកបាននិយាយថាទារកអាចទទួលរងនូវការប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាំងចំពោះជាតិកាហ្វេអ៊ីន។
៨-គ្រោះថ្នាក់ដល់កុមារកាហ្វេអាចនឹងមានគ្រែច្រើន។ ការស្ទង់មតិមួយបានរាយការណ៍ថាការទទួលទានជាតិកាហ្វេអ៊ីនខ្ពស់ចំពោះកុមារដែលមានអាយុពី 5 ទៅ 7 ឆ្នាំអាចបណ្តាលឱ្យមានការវះកាត់ដែលមិនមានអ្វីក្រៅពីគ្រែ។ដូច្នេះតើកាហ្វេល្អឬអាក្រក់?ប្រសិនបើអ្នកមានកម្រិតខ្ពស់ប្រសិនបើកូលេស្តេរ៉ុលឬមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន, កុមារឬស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ, អ្នកត្រូវតែកំណត់ការផឹកកាហ្វេរបស់អ្នក។ នៅចុងបញ្ចប់នៃថ្ងៃនោះវាគឺអំពីអ្នក។ មនុស្សផ្សេងគ្នាមានប្រតិកម្មខុសៗគ្នាជាមួយនឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីន។ មានអ្នកខ្លះក្នុងចំនោមពួកយើងអាចកាហ្វេ 6 កែវជារៀងរាល់ថ្ងៃហើយស្នាក់នៅបានល្អខណៈពេលដែលយើងមួយចំនួនអាចប្តូរទៅប្រើតែកាហ្វេតែប៉ុណ្ណោះ។ប្រសិនបើអ្នកចង់បន្ថយការទទួលទានជាតិកាហ្វេអ៊ីនរបស់អ្នកសូមធ្វើដូច្នេះបន្តិចម្តង ៗ ក្នុងរយៈពេលច្រើនសប្តាហ៍ដោយបន្ថែមការបន្ថែមជាតិខនិជបន្ថែមដល់ញ៉ាំធម្មតារបស់អ្នក។ ទោះជាយ៉ាងណាអ្នកមិនត្រូវភ្លេចថាភេសជ្ជៈសូដានិងរបារសូកូឡាក៏មានជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែរ!។
Comments
Post a Comment